
Is acne gevaarlijk of besmettelijk?
Je hebt geluk als je in je puberteit geen acne krijgt, want bijna alle jongeren krijgen er in meerdere of mindere mate mee te maken. Wanneer je stevig in je schoenen staat, dan til je er misschien minder zwaar aan als je wat puistjes in je gezicht hebt, maar voor anderen kan het in psychische zin erg belastend zijn. Soms word je ermee gepest. Om iets waar je zelf niets aan kunt doen. Tenminste voor zover het de natuurlijke processen betreft. Wanneer je acne hebt zijn er talgklieren ontstoken door het verstopt raken van poriën. Dode huidcellen hopen zich op in de poriën en zijn de boosdoeners bij het ontstaan van acne.
De één heeft slechts een paar puistjes, bij een ander is het een complexe huidaandoening die ook behoorlijk ‘tussen de oren kan gaan zitten’ en die in hoge mate het levensgeluk kan bepalen. Bij Acnekliniek Drenthe, onderdeel van HuidZorg Drenthe, laten we je zien dat er toch wel degelijk iets aan kan worden veranderd en verbeterd.
Gelukkig is er veel te winnen met adequate behandelingen en goede producten om acne beheersbaar te krijgen en ervoor te zorgen dat je huid een gezonde uitstraling heeft.
En ja, acne is een vervelende huidaandoening, maar gevaarlijk is het niet. In veel gevallen is het voor het 25e levensjaar over, terwijl het soms ook na de puberteit blijft bestaan of pas op volwassen leeftijd begint.
En nee, acne is ook niet besmettelijk. Je kunt iemand met acne gerust aanraken, knuffelen en kussen en hoeft dus niet bang te zijn dat je daardoor ook acne krijgt. Dat is een fabel.
Over talgklieren en poriën:
Poriën zijn openingen of uitgangen van zweetkliertjes in je huid. Ze zitten over je hele lichaam. Iedereen heeft poriën die vocht afscheiden (zweetklieren) en poriën die talg afscheiden (talgklieren).
- Talgklieren zijn kleine kliertjes in de huid die talg (huidvet) produceren. Ze bevinden zich meestal naast haarzakjes en helpen de huid en haren soepel en beschermd te houden.
- Poriën zijn de openingen van haarzakjes in de huid waar talg en zweet naar buiten komen. Poriën zorgen ervoor dat de huid gehydrateerd blijft en afvalstoffen kan afvoeren.
Met andere woorden: talgklieren maken talg aan, en poriën zijn de ‘uitgangen’ waar de talg naar buiten komt. Wanneer poriën verstopt raken door een overmaat aan talg, dode huidcellen en vuil, kunnen mee-eters of puistjes ontstaan.
Hoe raken die poriën verstopt?
Poriën kunnen verstopt raken door verschillende factoren of een combinatie daarvan:
- Overmatige talgproductie: vaak door hormonale veranderingen.
- Opstapeling van dode huidcellen: wanneer je huid niet goed exfolieert, kunnen dode huidcellen de poriën verstoppen.
- Bacteriën (Propionibacterium acnes): deze gedijen goed in een afgesloten, vettige omgeving en kunnen ontstekingen veroorzaken.
- Gebruik van ongeschikte huidverzorgingsproducten: te vette of acne uitlokkende (ook wel comedogene) producten kunnen de oorzaak zijn van verstopte poriën.
- Externe factoren: Denk aan luchtvervuiling, make-up en overmatig aanraken van het gezicht.
Verstopte poriën kunnen leiden tot de volgende uitingen van acne:
- Mee-eters (comedonen): we onderscheiden hierbij open comedonen (zwarte puntjes) en gesloten comedonen (witte bultjes) vanwege talg en dode huidcellen die zich ophopen.
- Papels en pustels: dit zijn ontstekingen in de huid, die zich uiten als rode bultjes of puistjes met pus.
- Diepere ontstekingen: dit noemen we cysten en noduli, die pijnlijk kunnen zijn en die ook littekens kunnen veroorzaken.
Acnebehandeling door een huidtherapeut acne
De ervaren huidtherapeuten van HuidZorg Drenthe bieden professionele behandelingen die jouw huid aanzienlijk verbeteren en die helpen om acne te verminderen. Wat kunnen we voor jou doen? Er zijn verschillende stappen die we kunnen zetten:
- Dieptereiniging: we starten bijvoorbeeld met het handmatig verwijderen van mee-eters en pustels om ontstekingen te verminderen.
- Chemische peelings: zuren zoals salicylzuur of glycolzuur helpen de huid te exfoliëren, waardoor dode huidcellen sneller worden verwijderd en poriën minder snel verstoppen.
- Microneedling: met behulp van minuscule naaldjes stimuleren we de aanmaak van collageen en helpen we acnelittekens te verminderen of voorkomen.
- Licht- en lasertherapie: hiermee doden we bacteriën, verminderen ontstekingen en stimuleren we huidherstel.
- Advies over huidverzorging en producten: als huidtherapeut geven we advies over de meest geschikte verzorgingsproducten voor jouw huid en ook welke ingrediënten je beter kunt vermijden.
In ons volgende blog gaan we wat dieper in op de behandelingen bij lichte, matige en ernstige acne. We besluiten deze blog nog maar eens door te benadrukken dat acne niet besmettelijk of gevaarlijk is.