Jeugdpuistjes vervelende huidaandoening
Acne vulgaris wordt ook vaak jeugdpuistjes genoemd, omdat deze (onschuldige) huidaandoening voornamelijk bij mensen tussen de circa 15 en ongeveer 25 jaar optreedt. Natuurlijk is dat hartstikke onhandig in een leeftijdsfase waarin je net de overgang maakt van puber naar jongvolwassene. Een periode waarin de hormonen door je lijf gieren en waarin je zowel aan zelfoverschatting als aan onzekerheid onderhevig bent. Maar ook volwassenen kunnen hinder ondervinden van jeugdpuistjes, al noemen we het dan vaak acne.
Acne, bijna iedereen krijgt er in meer of mindere mate mee te maken. En vooral dus in onze jonge jaren kan het je humeur behoorlijk vergallen wanneer je bijvoorbeeld een paar puistjes op je voorhoofd ontdekt, wanneer je ‘s ochtends voor de spiegel staat. Je hebt geluk wanneer je dat door een pony enigszins kunt camoufleren, maar wie geen pony heeft, die is daarmee niet geholpen.
Er is best het een en ander tegen jeugdpuistjes te doen met een gel of een
crème op basis van benzoylperoxide, maar die zijn vaak alleen werkzaam bij milde acne. Wij werken er zelf niet mee in onze praktijk, omdat deze benzoylperoxide de huid uitdroogt en ruwer maakt wat naar ons idee de irritatie in de hand werkt.
Zinksupplementen zijn al beter, maar het meest effectief tegen acne zijn producten die retinoïden bevatten (afgeleid van vitamine A) en de talgproductie remmen, al zien we vaak eerst een beginverergering, wat een goed teken is. Voor welke behandelmethode jij ook gaat, resultaat moet je een paar weken de tijd geven. Tijdens een intakegesprek, waarin we een huidanalyse doen, zullen we dit ook uitvoerig met je bespreken.