Afspraak maken
0591 - 70 80 01

Puistjes (acne) op je rug

Acne is een vervelende huidaandoening, waar je graag van af wilt. Meestal manifesteert deze ‘plaagaandoening’ zich in het gezicht maar ook elders op je lichaam kan acne voorkomen. Bijvoorbeeld op je rug. Puisten op je rug kunnen zich ontwikkelen als gevolg van een aantal factoren. Er kan sprake zijn van stress, een vochtarme huid kan een rol spelen maar ook hormoonschommelingen zijn een mogelijke oorzaak. Ook is niet helemaal duidelijk of de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen een trigger is voor acne. Maar misschien kun je dat voor jezelf vaststellen door bij te houden wat je eet en of bijvoorbeeld pukkels op je rug dan erger worden. Op die manier kun je een volgende acnegolf wellicht te slim af zijn. Kijk eens of de pukkelvorming rustig blijft, wanneer je bepaalde voedingsstoffen waarvan je het vermoeden hebt dat die de acne aanwakkeren, een tijdje bewust vermijdt.

Neem ook de volgende punten in overweging als je acne geen (of minder) kans wilt geven:

1] schone kleding en textiel
Synthetische kleding geeft sneller irritatie omdat je huid daardoor minder goed kan ademen en er zich eerder zweet vormt, wat de talgklieren verstopt door bacterievorming, waardoor ontstekingen ontstaan. Gebruik handdoeken eenmalig en was ze dan en zorg ook voor schoon beddengoed.

2] douchen na het sporten
Zweten werkt pukkelvoming in de hand. Natuurlijk moet je eerst wel goed uitzweten wanneer je een zware workout hebt gedaan maar douchen na het sporten, maar ook na matige tot zware lichamelijke inspanning (bijvoorbeeld in de tuin of na huishoudelijk werk) is zeker een aanrader.

3] waarom pH-neutrale zeep?
pH neutrale zeep of wasgel is beter voor je huid omdat het de zuurgraad van de huid respecteert en de natuurlijke balans niet verstoort.

4] reinig de huid met een zachte borstel
Scrubben van je huid met zo’n ‘fijne’ scrubspons of handschoen is slecht voor je huid. Ze zijn een broeinest voor bacteriën. Voor het wassen van je rug raden wij een zachte borstel aan met synthetisch haar, waarmee dode huidcellen op een zachte manier worden verwijderd. Spoel de borstel na gebruik goed uit en bewaar die op een droge plaats.

5] hydrateer je huid
De huid moet goed worden gehydrateerd. Puistjes op de rug ontstaan juist vanwege gebrek aan vocht. Dan gaat de huid meer talg produceren, waardoor er meer talgophoping ontstaat en dus puistjes kunnen ontstaan.

Wat kun je nog meer doen tegen puistjes op je rug

Acne in het gezicht hebben we al in verschillende blogs en columns behandeld. Wij bieden je de beste producten en behandelingen om van acne verlost te raken. Acne op de rug is lastiger tegen te gaan en te behandelen dan acne in het gezicht. Wat zou het fijn zijn als we een paar extra ogen en handen hadden om alles goed te zien en overal goed bij te kunnen. Maar goed, we moeten het doen met één paar van elk. Zijn er plekjes waar je niet goed bij kunt, dan is er misschien iemand in de buurt die jou kan helpen.

Het is een feit dat de huid op je rug veel dikker en steviger is en dat daar veel meer talgklieren zitten die vetten (talg) bevatten waardoor de poriën verstopt raken. Dit werkt ontstekingen in de hand. Daarom geven we hier specifieke tips waarmee jij de acne kunt bedwingen en eronder kunt houden.

Net als bij acne in je gezicht is de exacte oorzaak van deze aandoening nog steeds lastig te traceren maar zijn er wel aanwijzingen die de goede richting aangeven. Zo heeft voeding waarschijnlijk wel invloed op het ontstaan van acne, heeft je hormoonhuishouding er invloed op en is ook stress een van de factoren die acne in de hand werken. Overmatig zweten kan ook een uitlokkende factor zijn evenals erfelijkheid.

Stel voor jezelf vast in welke mate acne zich voordoet op jouw rug. Is dat in milde, matige of extreme mate? Maar ook je huidtype (droog, gevoelig, gevorderd, vet of gemengd) is van belang. Wanneer je hier duidelijkheid over wilt dan kun je hier een afspraakmakenAcne in het gezicht hebben we al in verschillende blogs en columns behandeld. Wij bieden je de beste producten en behandelingen om van acne verlost te raken. Acne op de rug is lastiger tegen te gaan en te behandelen dan acne in het gezicht. Wat zou het fijn zijn als we een paar extra ogen en handen hadden om alles goed te zien en overal goed bij te kunnen. Maar goed, we moeten het doen met één paar van elk. Zijn er plekjes waar je niet goed bij kunt, dan is er misschien iemand in de buurt die jou kan helpen.

Het is een feit dat de huid op je rug veel dikker en steviger is en dat daar veel meer talgklieren zitten die vetten (talg) bevatten waardoor de poriën verstopt raken. Dit werkt ontstekingen in de hand. Daarom geven we hier specifieke tips waarmee jij de acne kunt bedwingen en eronder kunt houden.

Net als bij acne in je gezicht is de exacte oorzaak van deze aandoening nog steeds lastig te traceren maar zijn er wel aanwijzingen die de goede richting aangeven. Zo heeft voeding waarschijnlijk wel invloed op het ontstaan van acne, heeft je hormoonhuishouding er invloed op en is ook stress een van de factoren die acne in de hand werken. Overmatig zweten kan ook een uitlokkende factor zijn evenals erfelijkheid.

Stel voor jezelf vast in welke mate acne zich voordoet op jouw rug. Is dat in milde, matige of extreme mate? Maar ook je huidtype (droog, gevoelig, gevorderd, vet of gemengd) is van belang. Wanneer je hier duidelijkheid over wilt dan kun je hieronder een afspraak maken.

Tips tegen puistjes

  • Eet bewust en gevarieerd, waarbij je ook oog hebt voor de vetten die je tot je neemt.
  • Zorg voor schone kleding. Blijf niet lopen in bezwete shirts of blouses e.d.
  • Zweten is goed en zorgt ook voor de ‘doorstroming’ (het afvoeren van gifstoffen) via de poriën. Dus sporten of naar de sauna gaan is goed in de strijd tegen acne. En douchen na het sporten, zwaar werk of sauna is van groot belang, evenals het aantrekken van schone kleren na het douchen.
  • Gebruik goede producten. Bijvoorbeeld die van IMAGE Skincare.
  • Pas op voor producten met benzoyl peroxide want die drogen de huid vaak enorm uit. Je opperhuid (de bovenste huidlaag) is de sterkste huidlaag die lipiden (vetten) bevat. Lipiden houden de huid soepel en wanneer die te weinig voorkomen in de opperhuid. Dan is er sprake van een droge huid en biedt de opperhuid niet de juiste bescherming. Huidcellen aan de oppervlakte van de huid kunnen dan geïrriteerd raken en gaan ontsteken, wat acne in de hand werkt. Daarom geven wij de voorkeur aan crèmes en lotions die salicylzuur, glycolzuur en/of vitamine-A bevatten. Deze stoffen geven een boost aan je huid en aan de afvoer van de afvalstoffen die acne in de hand werken.

Heb je vragen/wil je een afspraak maken?

Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken

Laat dit veld hieronder leeg:
Disclaimer:
HuidZorg Drenthe streeft naar optimale resultaten van de behandelingen die wij uitvoeren. Deze verschillen echter per persoon, zijn afhankelijk van leeftijd, huidtype en opbouw van de huid en kunnen niet altijd worden gegarandeerd. Deze disclaimer is van toepassing op alle informatie op de website van HuidZorg Drenthe.

Privacy verklaring - Algemene voorwaarden

Webredactie: ProMótus - Website ontwerp Eyemedia