Afspraak maken
0591 - 70 80 01

Wat is acne?

Wat is acne? Zijn er aanwijsbare oorzaken voor en wat kun je er tegen doen? Vooropgesteld is acne een vervelende huidaandoening die gezichtsbepalend is en in esthetische zin als ongewenst, lelijk, vies en soms zelfs besmettelijk wordt betiteld. Acne Vulgaris is de wetenschappelijke of medische term voor jeugdpuistjes. Hiermee gaan mee-eters gepaard die ook comedonen worden genoemd, evenals puisten (ook wel pustels) en rode bultjes (ook wel papels). En er kunnen zich onderhuidse ontstekingen (noduli) bij voordoen.

Acne is vaak het meest aanwezig in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of schouders of op de billen. Vooral in de gebieden van de huid waar veel talgklieren zitten, komt acne voor. Talgklieren, de naam zegt het al, maken talg (of huidsmeer) aan, waardoor de huid soepel wordt gehouden en de natuurlijke barrièrefunctie daarvan in stand blijft.

Oorzaken van acne

Waardoor komt het?
Wat we al aangaven in de inleiding, is dat acne vulgaris (zoals acne in medische termen heet) een aandoening is van de talgklieren. Die zijn over je hele lichaam verspreid in de huid, behalve op onze voetzolen en handpalmen. Talgklieren zijn nuttig, want ze voorzien huid en haren van vocht.

Oorzaken

Er zijn diverse oorzaken die van invloed zijn op het ontstaan van acne. Verhoogde talgproductie is daarvan wel een van de voornaamste. Dit doet zich vooral in de puberteit voor, onder invloed van onze hormonen. De talgklieren in gezicht, op borst en rug en in de nek worden groter en zijn actiever. Ze produceren meer en vaak een dikkere talglaag. Een factor die hierbij ook een grote rol speelt is het verstopt raken van de afvoerkanaaltjes van de talgklierfollikels. De talg hoopt zich op in de omliggende huid, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan die gepaard gaat met roodheid die uitmondt in puisten.

VERLOOP VAN ACNE
Wanneer acne niet wordt behandeld, dan kan het zich voor langere tijd in stand houden en kunnen er littekens ontstaan. Veelal gaat het vanzelf weer over, zo rond het 25e levensjaar. Het komt voor dat acne zich tot op hogere leeftijd voordoet.

Het verloop van acne

LANG VERHAAL KORT: HET PROCES OF VERLOOP VAN ACNE

Acne kenmerkt zich als volgt: het ontstaan van pukkels of puistjes komt door het afgesloten raken van de porie, door talg en huidschilfers. Talg is een natuurlijk product van de huid. Een vetachtige substantie die dient als huidsmeer. Dit klinkt onsmakelijk maar huidsmeer of talg heeft belangrijke functies. Het voorkomt vochtverlies uit de huid, beschermt tegen bacteriën en schimmels en het houdt de huid soepel. Gemiddeld heeft de menselijke huid zo’n 15 talgkliertjes per vierkante centimeter. Die zitten direct onder de huid en ze maken dus talg aan. Dat wordt door de talgkliertjes afgevoerd naar de huid via het zogenaamde follikelkanaal. Dit is een kanaaltje waardoor de talg naar een porie (een huidopening) aan de oppervlakte komt. Dit is feitelijk het verhoorningsproces of de verschilfering van de huid. En een verstoring van dit proces komt door een verhoogde talgproductie. De porie raakt verstopt, bacteriën krijgen de kans om zich te vermenigvuldigen en de samenstelling van de talg verandert. Hierdoor komt er spanning op het haarzakje waardoor deze kan barsten of scheuren. De inhoud komt in het weefsel terecht waardoor een ontstekingsreactie ontstaat. Dit komt dan tot uiting in de vorm van een pukkel, puist, comedonen (of mee-eters).

Heb je vragen/wil je een afspraak maken?

Vul dit formulier in voor meer persoonlijke uitleg of om een afspraak te maken





Laat dit veld hieronder leeg:

HOE HERKEN JE ACNE?

Hoe kun je acne herkennen?

Acne komt met name voor in het gezicht, maar ook op rug en borst. Soms is er ook acne op de schouders, in de hals of in de nek.

De symptomen van acne zijn:

• Een vette, glimmende huid

• Kleine witte bultjes: gesloten comedonen

• Zwarte puntjes: open comedonen, mee-eters

• Rode pukkels: papels

• Puistjes met een geel puskopje: pustels

• Acnelittekens







Disclaimer:
HuidZorg Drenthe streeft naar optimale resultaten van de behandelingen die wij uitvoeren. Deze verschillen echter per persoon, zijn afhankelijk van leeftijd, huidtype en opbouw van de huid en kunnen niet altijd worden gegarandeerd. Deze disclaimer is van toepassing op alle informatie op de website van HuidZorg Drenthe.

Privacy verklaring - Algemene voorwaarden





Webredactie: ProMótus - Website ontwerp Eyemedia